Sommer's Automobile Museum

Særudstilling: Alec Issigonis: Fra MINI til MAXI

Alec Issigonis

I perioden 1. november 2015 til 13. marts 2016 blev der vist en særudstilling om den store engelske bildesigner Alexander Issigonis' liv og karriere. Der fremvistes en vifte af eksempler på hans designs og konstruktioner.

Issigonis blev født i byen Smyrna (i dag Izmir i Tyrkiet) i 1906 som søn af en græsk far og en tysk mor og tilbragte opvæksten på familiens stålfabrik, indtil de i 1923 måtte flygte via Malta til England, da tyrkerne indtog Smyrna. Trods en intens modvilje mod matematik og adskillige dumpede eksaminer, brændte den unge mands kreative evner dog tydeligt igennem. Hans karriere førte ham bl.a. via Morris og Alvis, inden han endte hos British Motor Corporation (senere British Leyland), hvor han var tilknyttet frem til få år før sin død i 1988.

Issigonis var idemand bag adskillige banebrydende designs og direkte ansvarlig for adskillige legendariske bilmodeller som f.eks. Morris Minor og Mini (Mascot). Adskillige af hans ideer er siden blevet standard for en stor del af moderne biler, herunder blandt andet tværstillet motor og forhjulstræk.

På udstillingen tegnedes et portræt af manden, samtidig med at der blev vist eksempler på de biler han skabte. Bl.a. fremvises Danmarks ældste Mini og en af Danmarks ældste Morris Minor. Derudover kunne man møde de biler som Mini'en affødte: Den voldsomt populære 11/1300 (Marina), den store og komfortable 1800 (Monaco) og den imponerende rummelige Austin Maxi.

28-nov-2017