Sommer's Automobile Museum

Særudstilling: Lancia - foran alle andre. Italiensk ingeniørkunst

Lancia

Fra d. 5/10 2014 var der en enestående mulighed for at opleve Lancias historie og se eksemplarer af de italienske biler som alle skabte bilhistorie.

Lige fra begyndelsen i 1906 repræsenterede Lancia det ypperste som italiensk bilindustri kunne præstere. Det var Vincenzo Lancias ambition at bygge biler af meget høj mekanisk kvalitet som var lette at køre. Han havde en baggrund som testkører for Fiat og som en af Italiens bedste motorkørere, så han havde meget klare ideer om hvilke biler han ville lave. Ikke egentlige sports- og racervogne, men biler til de kunder som stillede store krav om holdbarhed og pålidelighed samt let betjening.

Gennem årene var Lancia karakteriseret ved utraditionelle løsninger, original teknisk tænkning og fremragende køreegenskaber. Det var verdens første fabrik til at serieproducere en bil med selvbærende karrosseri og uafhængig forhjulsaffjedring. Det skete allerede i 1922 med Lancia Lambda. Sidst i 1930'erne kom Lancia Aprilia med uafhængig affjedring af alle hjul, store fartressourcer og meget fine køreegenskaber. Det hele pakket ind i et rummeligt men alligevel let, selvbærende karrosseri bygget efter forsøg i vindtunnel.

Aurelia, som kom i 1950, repræsenterede endnu et nybrud i bilteknik. Den havde verdens første V6-motor, verdens første brug af uafhængig baghjulsaffjedring med skråt bagudrettede triangelarme og var verdens første baghjulstrukne personbil med transaksel, dvs. gearkassen sammenbygget med differentialet.

I nyere tid har Lancia produceret biler som Lancia Fulvia, Stratos og Delta Integrale. Alle biler som i deres tid helt dominerede rallysporten.

Lancia har produceret mange andre teknisk avancerede biler, og på udstillingen vil der være mulighed for at se de fleste af dem. En enestående chance for at få et indblik i en af den europæiske bilhistories store mærker.

Fremtiden for Lancia under Fiats styring ser noget mørk ud, men fortidens storhed kan ingen tage fra mærket.

Udstillingen havde sidste åbningsdag d. 29/3 2015.

28-nov-2017