Sommer's Automobile Museum

Særudstilling: Nimbus

NIMBUS som brugs- og reklamemaskine

Sommer's Automobile Museum åbnede søndag den 28. februar 2010 op for en særudstilling om den danske NIMBUS som brugs- og reklamemaskine. Udstillingen lukkede den 30. maj 2010.

Udstillingen viste post-, politi-, militær- og CF-maskiner, håndværkermaskiner, reklamemaskiner og nogle solo-maskiner, bl.a. prototypen med affjedret bagstel.

Nimbus motorcyklen blev fremstillet af firmaet A/S Fisker & Nielsen, Peter Bangsvej 30 på Frederiksberg.

Den første NIMBUS-prototype så dagens lys på Frederiksberg i 1916, efterfulgt af flere varianter, men motorcyklen havde ikke noget navn før i 1919, hvor den fik navnet 'NIMBUS', der betyder 'strålekrans'. I folkemunde kom den hurtigt til at hedde 'Kakkelovnsrøret' på grund af benzintankens særlige udformning. Der blev i alt produceret 1.252 stk. af denne type frem til slutningen af 1928, hvor produktionen standsede.

I april 1934 præsenterede man den ny Nimbus, og sidst i juni måned 1934 kom de første Nimbus'er på markedet. Folkeviddet gav hurtigt maskinen kælenavnet 'Humlebien'.

Nimbus blev kendt som en gedigen maskine med god holdbarhed og fandt hurtigt anvendelse ved militær, postvæsen og politi samt hos de forskellige offentlige 'væsener' som elforsyning, vandforsyning og gasværker - for slet ikke at tale om budcentraler og håndværkere.

I tiden før 2. verdenskrig nåede Nimbus så høje salgstal, at man i hovedstaden var oppe på, at hver anden solgt motorcykel var en Nimbus!

Produktionen af denne type blev indstillet i 1959, og de sidste maskiner blev leveret til forsvaret og postvæsenet i 1960. I alt blev der i løbet af årene fra 1934 produceret ca. 13.000 stk., og der er i dag stadig indregistreret ca. 4.300 stk. af mærket Nimbus.28-nov-2017